دلایل عدم توسعه ایرتاکسی ، از چالش تامین سوخت تا تردد هوایی

به گزارش وبلاگ آمیتیس تک، امیر رضوی در تبادل نظر با خبرنگاران درباره آخرین شرایط ایرتاکسی ها اظهار کرد: معاونت علمی و ستاد توسعه فناوری های فضایی و حمل و نقل پیشرفته در سال های گذشته از چند پروژه طراحی و ساخت هواپیمای سبک و فوق سبک حمایت نموده که پیشرفت های بسیار خوبی نیز حاصل شده است.

دلایل عدم توسعه ایرتاکسی ، از چالش تامین سوخت تا تردد هوایی

رئیس گروه هوایی ستاد توسعه فناوری های فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی با بیان اینکه برای توسعه این ایرتاکسی ها از بعد فنی در زمینه ساخت بدنه و سیستم های پروازی مانند اویونیک، مدیریت پرواز، حسگرها و … مسئله ای وجود ندارد، گفت: اما مسئله اصلی طراحی و ساخت موتور هواپیما است.

به گفته وی، تا کنون تمام احتیاج به وسیله واردات این نوع موتورها تأمین شده است.

آئین نامه تأسیس شرکتهای هوانوردی در دست آنالیز

رضوی درباره چالش دیگر توسعه ایرتاکسی ها گفت: با همکاری ستاد پیش نویس آئین نامه تأسیس شرکت های هوانوردی عمومی نوشته شده و در انتظار تصویب یا رد در شورای عالی هواپیمایی هستیم.

چالش تأمین سوخت ایرتاکسی ها

رئیس گروه هوایی ستاد توسعه فناوری های فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی درباره تأمین سوخت ایرتاکسی ها که یک مسئله چالشی در راستای توسعه این نوع هواپیما است، گفت: تأمین سوخت مورد احتیاج ایرتاکسی ها (100 ال ال) به علت تعداد بسیار کم پرواز روند ثابت و مشخصی نداشته و فراوری سوخت به وسیله پالایشگاه های فراوری کننده به صرفه نیست در این خصوص ستاد اقداماتی انجام داده است.

وی گفت: امیدواریم مسئله سوخت با افزایش تعداد پروازهای هواپیماهای هوانوردی عمومی و همکاری وزارت نفت و شرکت پخش فرآورده های نفتی با همکاری ستاد حل گردد.

چالش تردد بین هوایی ایرتاکسی ها

رضوی خاطر نشان کرد: آئین نامه تردد هوایی بین فرودگاه های کوچک و عبور از فضای هوایی کشور، شناسایی این نوع پروازها به وسیله مرکز کنترل ترافیک کشور و برج های مراقبت از چالش های حوزه هوانوردی عمومی به شمار می رود، چرا که متأسفانه این تصور اشتباه در عدم ایمنی پرواز با هواپیماهای کوچک سبب عدم رغبت استفاده از این پروازها شده است.

رئیس گروه هوایی ستاد توسعه فناوری های فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی خاطر نشان کرد: بعلاوه اشاعه فرهنگ هوانوردی در قالب هواپیماهای کوچک با موتورهای توربینی و ملخی نیز از ضروریات در راستای توسعه هوانوردی عمومی است.

وی تاکید نمود: تاکسی هوایی زمانی کارآمدی خود را نشان خواهد داد که اجازه جابجایی مسافر در فرودگاه های اصلی کشور را هم پیدا کند.

وی گفت: باید با گذشت زمان حلقه تجاری و توسعه هوانوردی عمومی در کشور ایجاد گردد که در صدد برطرف موانع آن هستیم.

منبع: خبرگزاری مهر

به "دلایل عدم توسعه ایرتاکسی ، از چالش تامین سوخت تا تردد هوایی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دلایل عدم توسعه ایرتاکسی ، از چالش تامین سوخت تا تردد هوایی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید